Zásuvkový výsuv Blum Tandembox Antaro patří mezi nejpoužívanější nábytkové výsuvy na světě. Bez nadsázky mohu napsat, že je namontován alespoň v 50% nových kuchyňských linek na Slovensku. Spolehlivá korpusová lišta, moderní bočnice dostupná ve dvou barvách (hedvábná bílá a platinová šedá) v kombinaci se šesti možnými výškami zásuvky (+ s dodatečným držákem relingu), délkou od 270 mm do 650 mm (od délky 300mm každých 5 30 a 65 kg) a třemi funkcemi výsuvu (zavírání ztlumením, mechanické bezúchytkové otevírání TIP ON v kombinaci s tlumením při zavírání nebo otevírání zásuvek na dotek pomocí elektromotorů Servodrive) dělá z Tandemboxu univerzální zásuvku která si najde své téměř v každém nábytku.

Funkce výsuvu

Nábytkový výsuv Blum Tandembox Antaro lze zkonstruovat se dvěma funkcemi výsuvu:
• (A) Otevírání potáhnutím zásuvky (například pomocí úchytky) a zavírání s tlumením resp. s blumotion. Blumotion je termín BLUMu, který označuje tlumení při zavírání.
• (B) Otevírání zatlačením na čelo zásuvky, zásuvka se vysune pomocí Soupravy TIP ON, zásuvka se zavírá s blumotion (s tlumením)
• (C) Otevírání zatlačením na čelo zásuvky, zásuvka se vysune pomocí elektromotoru ServoDrive který vysune zásuvku a zásuvku lze zavřít s tlumením. Toto řešení je nejčastěji používáno u zásuvek s odpadkovým košem. Blum na tuto situaci vyrobil samostatnou sadu ServoDrive UNO, která obsahuje jednu otevírací jednotku spolu s držákem a napájecím zdrojem.

Korpusová lišta Tandembox Antaro

Ve Vašem nábytku se můžete setkat is výsuvy, které mají jen funkci TIP ON a při zavírání je třeba zatlačit. Tyto výsuvy byly nahrazeny nejnovějším modelem který umožňuje vybrat si jestli chcete mít zásuvku jen s tlumením při zavírání nebo is TIP ON mechanismem (a tlumením při zavírání) kolem roku 2020.

Výhody a nevýhody jednotlivých mechanismů:

A. Mezi výhody patří jednoduchá konstrukce zásuvky na které se prakticky nemá co pokazit. Korpusová lišta byla vyvíjena právě na takový způsob používání, léty byly na všech komponentech vychytány všechny nedostatky.

Mezi nevýhody může pro některé uživatele nábytku patřit nutnost použít úchytku. Nezapomínejme však na to, že úchyt je interiérový doplněk který dotváří prostor a ukazuje vkus a charakter obyvatel domácnosti a proto je nemusí být jejich použití bráno jako něco špatného, právě naopak.

V naší nabídce naleznete stovky modelů úchytek ze kterých si určitě vyberete.

B. Otevírání pomocí mechanického mechanismu TIP ON – použitím tohoto mechanismu můžete vytvořit ve Vašem interiéru čisté moderní linie bez úchytek. Díky tomu získáte ucelený prostor, který nic nenarušuje.

Mezi nevýhody tohoto způsobu montáže patří mírně vyšší cena zásuvek – k základní zásuvce je zapotřebí dokoupit jednotku TIP ON. Další nevýhodou je otevírání zásuvek i po náhodném dotčení a proto nejsou tyto zásuvky vhodné do domácnosti s malými dětmi, které mohou otevřít zásuvky při každém doteku čela. Rovněž je při zavírání zásuvek třeba vyvinout sílu která překoná otevírací mechanismus. Potřebná síla závisí na celkovém zatížení zásuvky, v případě vyššího zatížení je potřebná menší síla (zbytek provede kinetická energie) naopak, při méně zatížené zásuvce je potřebná větší síla.

C. Otevírání pomocí ServoDrive – i při použití tohoto mechanismu získáte prostor bez úchytek. Navíc je zavírání oproti mechanickému otevírání pomocí TIP ON mechanismu pohodlnější, není třeba protlačovat TIP ON mechanismus.

Nevýhodou tohoto mechanismu je jeho cena.

Výška výsuvu

Výsuv Blum Tandembox Antaro lze sestavit v šesti výškách, které lze v případě potřeby doplnit dodatečným držákem relingu. Při navrhování nábytku je však třeba brát v úvahu to, že vnitřní zásuvku (například pro SpaceTower) nelze vytvořit při každé výšce.

Přehled dostupných výšek zásuvky Tandembox

Výška

Použitelná nosnost korpusové lišty

Minimální vnitřní prostor ve skříňce

Zásuvka

Vnitřní zásuvka

N

30 kg

82,5 mm

Nelze sestavit.

M

30, 65 kg

98,5 mm

106 mm

K

30, 65 kg

130,5 mm

136,5 mm

Zásuvka s relingem

B

30, 65 kg

160 mm

Nelze sestavit.

C

30, 65 kg

192 mm

192 mm

D

30, 65 kg

224 mm

224 mm

D (boky K)

30, 65 kg

224 mm

224 mm

  Flexibilní držák relingu

30, 65 kg

Bez omezení

Nelze sestavit.

Předpokládané použití jednotlivých výšek:

Výška N – zásuvka pod vestavnou troubou ve spodní skříňce.

Výška M – standardní zásuvka na příborník

Výška K – vysoká zásuvka na příborník

Výška B – nízká zásuvka s relingem v kombinaci s boky výšky M, tato výška není standardně v katalogu, uchycení zad jsou však dostupná.

Výška C – střední zásuvka s relingem, v kombinaci s boky výšky M

Výška D – vysoká zásuvka s relingem, při výšce D lze použít boky výšky M i boky výšky K

Flexibilní držák relingu – použitím přídavného držáku relingu si můžete vytvořit Tandembox libovolné výšky. Je to důležité hlavně u zásuvek s vysokým čelem, například na zásuvkách pod dřezem. Při dlouhodobém používání se může stát, že se Vám při otevírání vysoké zásuvky pod dřezem, ve které bývá často umístěn odpadkový koš, může stát, že se čelo rozreguluje nebo se vytrhnou upevňovací šrouby. Tomuto můžete zabránit použitím přídavného relingu, který můžete namontovat do libovolné výšky díky přídavnému držáku. Jeho použitím se zásuvka zpevní a získáte také možnost dodatečného nastavení sklonu čela zásuvky.

Při použití flexibilního držáku mějte na úvaze to, že je třeba olepit hranou i boky zad zásuvky na které tento držák použijete, může se stát, že budou v určitých místech viditelné.

V případě potřeby můžete v případě potřeby použít na Vaší zásuvce několik, vše závisí na Vašem vkusu a potřebách.

Barvy

Blum Tandembox Antaro je v současnosti dostupný ve dvou barvách – Hedvábná bílá (SW) a Šedá (RAL 9006). Šedá barva je v některých letácích BLUMu označována také jako bílý hliník nebo šedobílá.

V minulosti byly dostupné barvy Nerez a Černá. Tyto byly v roce 2021 vyřazeny z nabídky.

Dostupne barby Blum Tandembox Antaro

Design

Zásuvky jsou charakteristické puristickým designem výrobku, vysoké zásuvky jsou osazeny hranatým relingem v obdélníkovém tvaru. Všechny plastové části jsou barevně sladěny s příslušnou barvou boku a přispívají tak k harmonickému vzledu zásuvky.

Vnitřní zásuvka

Vnitřní zásuvku sestavíte použitím uchycení čela pro vnitřní zásuvku příslušné výšky, hliníkového čela pro vnitřní zásuvku a relingu pro vnitřní zásuvku (u vysokých zásuvek).

Vnitřní zásuvku lze sestavit pro výšky M, K, C a D.

Čelo i reling jsou vyrobeny z hlínka a lze je zkrátit podle potřeby běžným pilovým kotoučem na dřevotřísku nebo kotoučem na hliník.

I v tomto případě je zachována montáž - 3. díra ve vzdálenosti 37 mm od hrany korpusu. Použitím vnitřní zásuvky tedy nemusíte použít zásuvy menší hloubky než u zásuvek s čelem.

Vnitřní zásuvka si najde své místo nejen v potravinové skříni, ale i ve spodních skříňkách a všude tam, kde si chcete zachovat souvislé čelo a mít ve skříňce současně zásuvky.

Vnitřní zásuvka Tandembox Antaro

Kompletní sady BLUM Tandembox Antaro

Pro zjednodušení objednávání jsme vytvořili na naší stránky kompletní sady všech dostupných kombinací Tandemboxů. K sadám je vždy třeba doobjednat uchycení čela, v závislosti na plánovaném použití zásuvky – standardní zásuvka s čelem nebo vnitřní zásuvka.

Pro standardní zásuvku s čelem je nutno objednat vždy dva kusy uchycení čela. Na výběr máte ze dvou možností upevnění – k přišroubování (ZSF.35A2) nebo Inserta (ZSF.39A2)

Pro sestavení vnitřní zásuvky je třeba objednat jednu sadu uchycení čela pro vnitřní zásuvku, čelo pro vnitřní zásuvku a v případě vysoké zásuvky i reling pro vnitřní zásuvku. Čelo i reling jsou vyrobeny z hliníku, takže je lze jednoduše zkrátit dle vlastní potřeby.

Sady Tandembox Antaro

Nosnost korpusových lišt (výsuvů)

Nosnost nejpoužívanějšího výsuvu je 30 kg. Tento výsuv je dostupný pro délky od 270 do 600 mm.

Nosnost zesíleného výsuvu je 65 kg. Tento výsuv je dostupný pro délky od 450 do 650 mm.

Obě korpusové lišty lze použít jak s tlumením (s blumotion) při zavírání, tak s mechanismem TIP ON při otevírání a s tlumením při zavírání. TIP ON mechanismy je třeba zakoupit samostatně.

V minulosti byl dostupný výsuv o nosnosti 50 kg, tento byl vyřazen kolem roku 2020 – při nástupu univerzální korpusové lišty (určené pro kombinaci TOB – TIP ON Blumotion)

Korpusová lišta Blum Tandembox Antaro

Montáž zásuvky Blum Tandembox Antaro

Zpracování zásuvky umožňuje jednoduchou montáž, je třeba připravit si dno a záda podle návodu. Dno i záda musí být vyrobeny z dřevotřísky tloušťky 16 mm.

Přesné odpočty pro výpočet rozměrů dna a zad naleznete v návodu.

Dno i záda je třeba přišroubovat pomocí šroubů 3,5x16 k bočnicím a držákům zad.

Do korpusu skříňky je třeba přišroubovat korpusové lišty (výsuvy) také pomocí šroubů 3,5x16 nebo pomocí euroskrutek (tzv. systémových šroubů).

Při montáži pamatujte na přesné upevnění šroubů. U výsuvů všech výrobců platí, že v případě naložených čel má být třetí díra ve výsuvu vzdálena 37mm od hrany, u vložených čel je první díra vzdálena 37mm od hrany. Při dodržení této vzdálenosti budete mít všechny výsuvy namontovány stejně a čela Vám budou hezky lícovat.

Nastavení zásuvky Blum Tandembox Antaro

Tandembox lze pro nastavení ideálních mezer mezi dvířky nábytku nastavit ve třech směrech:

Nastavení výšky

Nastavení do stran

Nastavení sklonu zásuvky

Nastavení zásuvky Blum Tandembox Antaro

Demontáž zásuvky Blum Tandembox Antaro

Tandembox lze snadno demontovat. Prázdnou zásuvku je třeba úplně vysunout a tzn. kontrolovaným pohybem vytáhnout směrem nahoru ak sobě. V praxi to znamená to, že ji je třeba vytrhnout z výsuvu, během tohoto úkonu uslyšíte divné zvuky, je to způsobeno mechanismem uchycení zásuvky.

Demontáž zásuvky Blum Tandembox Antaro

Oprava zásuvky Blum Tandembox Antaro

Některé části zásuvky lze opravit, nejjednodušší a nejrychlejší je však vyměnit je za nový kus. Často není možné pořídit náhradní díly jako je například tlumič zásuvky, jednodušší je výměna celé korpusové lišty.

V případě zájmu o opravu Vašeho Tandemboxu nás neváhejte kontaktovat, rádi Vám pomůžeme a poradíme.

BLUM Servodrive pro Tandembox

Servodrive je mechanismus (resp. skupina mechanismů) který otevírá dvířka (zásuvky a výklopy) po zatlačení na dvířka pomocí elektromotorů. Tento mechanismus vznikl ještě před vyvinutím mechanismu TIP ON.

U zásuvek Tandembox lze naprojektovat Váš nábytek tak, aby se všechny zásuvky otevíraly pomocí elektromotorů. V případě zájmu o takový mechanismus nás kontaktujte, poradíme Vám při výběru jednotlivých komponent tak, aby Vám vše fungovalo správně. Sestava zahrnuje více komponentů a existuje několik způsobů montáže tak, aby bylo vše dopasováno potřebám uživatele nábytku.

Za zvláštní zmínku stojí sada ServoDrive UNO - je to sada určená pro zásuvku s vestavěným odpadkovým košem, sada obsahuje napájecí zdroj (transformátor) jeden otevírací mechanismus spolu s držákem do dna, montážní šablonu a napájecí kabely.

Tato sada je velmi populární. Jejím použitím si usnadníte třídění a hlavně vyhazování odpadu. Jejím použitím se Vám nestane, že zůstanete stát před zavřenou skříňkou s košem s rukama plnýma odpadků, stačí jen lehce potlačit nohou čelo skříňky a ServoDrive Vám otevře šuplík. Systém ServoDrive byl navržen tak, aby pro jeho zapojení nebyla nutná revize od elektrikáře, vše je bezpečném stejnosměrném napětí 24V, a spojování kabelů je navrženo tak aby montážník nepřicházel do kontaktu s vodičem.

BLUM SpaceTower – nebo potravinová skříň

Použitím vnitřních zásuvek Tandembox Antaro si umíte vytvořit přehlednou výsuvnou potravinovou skříň.

Existují dva způsoby montáže potravinové skříně a to:

1) s dvířky na výsuvech, přičemž si vysunutím otevřete část zásuvek a část zásuvek zůstane zavřená.

2) s dvířky na závěsech (je nutno použít závěsy s nulovým přesahem, tak aby dvířka po otevření nepřekážela otevření zásuvky, například 155° závěs). Při plánování skříně je třeba pamatovat na to, aby Vám nekolidovalo umístění závěsů s umístěním zásuvek.

Pro oba způsoby montáže se ideálně hodí vnitřní zásuvky.

Při obou způsobech použití získáte potravinovou skříň, která využije prostor i v atypických skříních na 100%.

Space Tower Tandembox Antaro

BLUM SpaceTwin – nebo řešení úzké skříňky od BLUMu

K využití prostoru v úzké skříňce můžete použít drátěný koš nebo v ní můžete také namontovat výsuvy Blum Tandebmox Antaro. Použitím dvou zásuvek Tandembox (vysoká dole a nízká nahoře) si můžete snadno nahradit drátěný koš který nemusí vyhovovat každému.

Použitím těchto dvou zásuvek si vytvoříte vlastní výsuvný „koš“ který si můžete přizpůsobit svým potřebám, ať už na výšku nebo šířku. Je to ideální řešení do atypických úzkých skříněk.

Oproti běžnému drátěnému koši získáte:
• Plné dno
• Plné boky
• Designovou jednotnost se zásuvkami
• Nižší nebo stejnou cenu (ve srovnání s drátěnými koši které mají osazené výsuvy BLUM)
• 100% využití prostoru (hlavně atypických skříněk)

Toto řešení stojí určitě za zvážení.

Pro snížení ceny tohoto řešení můžete použít na dva páry bočnic (nízká nahoře a vysoká dole) jeden pár korpusových lišt, například pravý výsuv nahoře na horní zásuvku a levý na dolní zásuvku. Toto řešení naleznete také v katalogu BLUM.

Space Twin Tandembox Antaro

BLUM konfigurátor

Pro plánování nábytku a pro přesné rozvržení zásuvek můžete využít BLUM konfigurátor který naleznete na této stránce: www.blum.com/configurator upozorňuji Vás však, že export z konfigurátoru může být na první pohled nepřehledný, proto nás neváhejte kontaktovat v případě, že si s nim nebudete umět poradit, rádi Vám pomůžeme.

Kvalita zásuvky BLUM Tandembox Antaro

Zásuvka Tandembox značky BLUM patří mezi nejlepší zásuvky na trhu, korpusová lišta je vyráběna a průběžně vyvíjena již několik desítek let a bez nadsázky můžeme říci, že je použita na milionech zásuvek na celém světě.

Procento reklamací zásuvek Tandembox je nízké, prakticky nulové a velmi zřídka se na nás obracejí i zákazníci s požadavkem na pozáruční servis.

Proto Vám můžu tuto zásuvku s čistým svědomím doporučit do jakéhokoli nábytku, určitě nebudete zklamán.

Pevně věřím, že v tomto článku naleznete odpověď na otázku proč je zásuvka BLUM Tandembox Antaro ideálním řešením právě pro Vás a právě do Vaší kuchyně, komody či do ložnice.

Vyřazená řešení Tandembox se kterými se můžete setkat v stávajícím nábytku

Připravili jsme pro Vás popis řešení, která byla v minulosti v nabídce a můžete se s nimi setkat ve Vašem nábytku nebo v nábytku Vašich známých. V současnosti již tato řešení nejsou v nabídce.

Část z nich byla vyřazena a část nahrazena jiným řešením.

Barvy

V minulosti byly dostupné barvy Nerez a Černá.

Nerezová barva byla postupně vyřazena příchodem zásuvky Legrabox.

Černá barva byla postupně vyřazena příchodem zásuvky Merivobox.

Korpusové lišty (výsuvy)

V minulosti byly dostupné korpusové lišty o nosnosti 50 kg, tyto byly vyřazeny s nástupem lišty TOB.

V minulosti byly dostupné korpusové lišty s funkcí TIP ON bez Blumotion při zavírání. Tyto lišty byly vyřazeny nástupem lišty TOB – lišty, která umožňuje kombinovat mechanismus Blumotion – tlumení při zavírání a TIP ON.

Tandembox plus - kulatý reling

Kolem roku 2015 BLUM postupně nahradil Tandembox plus který měl kulatý reling novým modelem Tandembox Antaro hranatým relingem. Změnil se design bočnice a relignu, neměnila se však korpusová lišta.

Tandembox Intivo

Tento výsuv byl postupně vyřazen nástupem zásuvek Legrabox a Tandembox Antaro. Výsuv Intivo byl designově identický s Tandemboxem Antaro, rozdíl byl u vysoké zásuvky a také více barevnými možnostmi krytek a bočnic.

Sklo mezi relingem a bočnicí

Tento prvek, se kterým se můžete setkat u zásuvek výšky C a D, byl vyřazen z nabídky příchodem zásuvky Merivobox.

Vnitřní zásuvka výšky B

Tato možnost byla vyřazena při přechodu na Tandembox Anataro a byla nahrazena výškou C.

Vysvětlení některých pojmů firmy BLUM

Blumotion

Blumotion je označení pro mechanismus s tlumením při zavírání.

TIP-ON Blumotion

Je kombinace mechanismu TIP ON a Blumotion. Korpusová lišta je osazena mechanismem Blumotion a mechanismus TIP ON je třeba dokoupit samostatně.

K mechanismu TIP ON doporučujeme použít synchronizační hřídel pro každou šířku zásuvky (vycházíme z referencí našich zákazníků, BLUM doporučuje od šířky skříňky 600 mm). Hřídel slouží k sesynchronizování otevíracích mechanismů. U vysokých nebo širokých zásuvek se může stát, že se po zatlačení na krajní část čela zásuvky aktivuje TIP ON mechanismus jen na jedné straně a druhý zůstane zablokován. Díky synchronizační tyči se tyto mechanismy sesynchronizují a otevírají zásuvku současně.

TIP ON

je označení pro mechanický mechanismus který otevře dvířka „na dotek“ resp. po zatlačení na dvířka. U některých výrobců je tento mechanismus nazván PUSH nebo PUSH to OPEN či P2O.

ServoDrive

Je označení pro elektrický mechanismus který otevře dvířka „na dotek“. V současnosti existuje tento mechanismus pro výsuvy, výklopy, pro chladničku a myčku nádobí. Mechanismus ServoDrive patří mezi jeden z nejlepších výrobků značky BLUM.

Stablizace čela a dna

Stabilizace čela a dna zásuvky slouží ke zpevnění spojení čela a dna zásuvky. Své opodstatnění si najde hlavně u širokých nebo vysokých čel.

Blum doporučuje použít stabilizaci následovně:

1 kus při šířce čela do 450mm

2 kusy při šířce čela od 450 mm

3 kusy při šířce čela od 900 mm

Pro montáž stabilizace čela a dna je třeba vyvrtat do čela zásuvky dvě díry podle návodu.

Stabilizaci čela a dna můžete v případě nouze nahradit kovovým úhelníkem který přišroubujete o dno a čelo zásuvky.

Skříňka pod dřez

Správným zkombinováním bočnic a výsuvů umíte vytvořit nízkou nebo vysokou zásuvku pro skříňku pod dřez. Takovou zásuvku si umíte přizpůsobit přesně podle Vašich potřeb a prostoru ve skříňce tak, abyste uměli využít prostor pod dřezem na 100%.

Kontaktujte nás v případě, že si neumíte poradit s konstrukcí takové zásuvky, rádi Vám poradíme při výběru vhodných koponentů z kování firmy BLUM.

Zásuvka pod dřez Tandembox antaro

Hliníkový rám

K zásuvce BLUM Tandembox Antaro můžete jako čelo použít také hliníkový rám, speciální adaptéry potřebné pro připevnění relingů naleznete na naší stránce. Tento způsob montáže je však z důvodu vyššího rizika rozbití skla vzácný.

Inserta

Inserta je způsob montáže uchycení čela, závěsů, montážních podloží (a jiného kování) do předvrtaných otvorů. Pro tento způsob uchycení čela je třeba mít přesně předvrtané otvory do kterých se zasune uchycení čela.

Uchycení prostřednictvím mechanismu Inserta je za pomocí hmoždinek, je pevnější, přesnější a (kromě vrtání) jednodušší oproti uchycení přišroubováním.

To však neznamená, že nedoporučujeme používat uchycení přišroubováním, naopak tento způsob uchycení zůstává při domácím použití nebo v menších výrobách nábytku stále nejpopulárnější řešení, není třeba se obávat nepevnosti spojů.

Ocelová záda

Toto řešení zad není na našem trhu dostupné.

BLUM Orga-Line

Orga-Line je označení pro vnitřní členění zásuvek BLUM. Systém se skládá z členění pro nízkou i vysokou zásuvku BLUM.

Na naší stránce naleznete nejpoužívanější prvky tohoto systému. Zpracování tohoto sortimentu firmy BLUM se vyznačuje vysokou kvalitou a precizností.

Space corner

Tento mechanismus je řešení BLUMu pro rohové skříňky. Toto řešení je podle mého názoru více efektní než funkční, protože jeho použití ubírá spoustu prostoru ve skříňce.

Samozřejmě, umíme Vám dodat i díly potřebné pro sestavení tohoto systému.

Zásuvka space corner Tandembox antaro

Boční stabilizace – vestavná nahoru

Tato stabilizace slouží ke zpevnění čelních výsuvů nadměrné šířky. Výrobce doporučuje její použití pro šířky korpusu od 900 do 1200 mm.

Minimální a maximální šířka zásuvky

Maximální šířka zásuvky kterou doporučuje BLUM je 1200 mm. Tomuto jsou přizpůsobeny také délky čela a relingu pro vnitřní zásuvku.

Minimální šířka zásuvky je 275 mm.

Čelo pro vnitřní zásuvku, reling pro vnitřní zásuvku a hřídele pro synchronizaci mají na první pohled zvláštní rozměr a je to kvůli tomu, aby nebylo možno použít na zásuvku širší než 1200 mm. Každý z těchto prvků lze zkrátit.

Všechny informace v tomto článku jsou platné podle mých znalostí a podle aktuální nabídky BLUMu k únoru 2024. Samozřejmě, můžu se v něčem mýlit a ani praxe od roku 2009 mi nezaručuje neomylnost a proto budu vděčný pokud mě na chyby v textu upozorníte.

Děkuji

František Miškovič
miskovic@fpinterier.cz

    Související produkty